20 Şubat 2010

Cihazımı Kaybettim / Çaldırdım !.


 http://www.yurthaber.com/images/other/corumda-kayip-esyalar-sahiplerini-ariyor-20091231A31120CB-01.jpg
Herkesin başına gelebilir. Cihazınızı kaybedebilir ya da çaldırabilirsiniz. Teşallanmayın !. Yazımızı dikkatle okuyun ve kolayca hukuki haklarınızdan faydalanın.


Cihazımı kaybettim / çaldırdım. Ne yapmalıyım?
Öncelikle cihazının elektronik haberleşme bağlantısının kesilmesi için Telekomünikasyon Kurumun Bilgi ve İhbar Merkezi’ne başvurulmalıdır. Bilgi ve İhbar Merkezi’ni telefon ile aramanız halinde cihazınızın haberleşme şebekesinden hizmet alması engellenecektir.
Bilgi ve İhbar Merkezi’ne 444 9 777 - 0312 232 23 23 numaralı telefonu aramak sureti ile ulaşabilirsiniz.
Kayıp/çalıntı ihbarının gerçekleşmesi için, hat sahibi olan kişinin telefon ile ihbarda bulunması gerekmektedir. İhbar sırasında kişinin vermiş olduğu bilgiler doğrulanmak üzere ilgili GSM İşletmecisine iletilir. Kişinin verdiği bilgilerin doğrulanması halinde cihazın haberleşmeye kapatılması işlemi gerçekleşir. 

Savcılık ve mahkeme kararı ile kapatılan ya da  Bilgi ve İhbar Merkezi’ne yapılan kayıp/çalıntı ihbarları doğrultusunda kapatılan cihazlara ilgili GSM işletmecisi tarafından “YASAL UYARI IMEI nolu cihaz ÇALINTI’dır. En yakın kolluk kuvvetine teslim ediniz” içeriğinde mesaj gönderilmektedir.
Onaylanan ihbarlar için; ihbarda bulunulduktan sonra cihaza ait IMEI numarası " http://mckstk.gov.tr "  adresinden sorgulandığında “çalıntı ihbarı yapılmış cihaz” olarak görünmektedir. İhbar doğrulandıktan sonra yapılan sorgulamada söz konusu ifade “çalıntı cihaz” ibaresine dönüşmektedir. İhbarı doğrulanmayan kişilere kısa mesaj (SMS) gönderilmesi sureti ile bilgi verilmektedir.
Ayrıca, Bilgi ve İhbar Merkezi’ni arayarak ihbar sonucunu öğrenmeniz mümkündür.

Kayıp/çalıntı cihazımın bulunmasını istiyorum. Ne yapmalıyım?

Telekomünikasyon Kurumu’nun Bilgi ve İhbar Merkezi, cihazın sadece elektronik haberleşme bağlantısının kesilmesine veya açılmasına yetki sahibi olup, telefonları bulmak ve ilgili kişiye teslim etmek gibi görevleri bulunmuyor. Bunun için cihazı çalınan veya kaybolan kişinin ayrıca Cumhuriyet Başsavcılığına dilekçeyle başvurması gerekiyor.

Kayıp/çalıntı ihbarında bulunduğum cihazımı buldum. Tekrar haberleşmeye açılmasını nasıl sağlarım?

İhbarınızı ancak ihbarda bulunduğunuz yöntem ile iptal edebilirsiniz. Örneğin, Savcılık talimatı ile haberleşmeye kapatılmış olan cihaz Savcılık talimatı olmaksızın açılamaz. Telefon ile alınmış bir ihbar sonucu kapatılan cihaz; ihbarda bulunan kişinin araması ve kimlik bilgilerinin doğrulanması halinde haberleşmeye açılmaktadır.

Hiç yorum yok: